Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie počítače

21. 3. 2010

 

HISTORIE POČÍTAČE

První počítací stroj umožnující sčítání a odčítání vynalezl ve svých 19 letech francouzský matematik Blaise Pascal (1623 - 1662). Byl však příliž nákladný a nikdy se nedočkal praktického využití.

V roce 1805 francouzský vynálezce tkalcovského stavu Joseph-Marie Jacquard (1752 - 1834)poprvé v praxi použil programové řízení , když  zvolil děrné štítky s naprogramovaným vzorem látky pro žízení tkalcovského stavu. Jeho návrh byl tak úspěšný, že se brzy rozšířil do celého světa a je používán dodnes.

"Za otce moderních počítačů"  je považován anglický matematik Charles Babbage (1792 - 1871). Přišel jako první se skvělou myšlenkou spojení mechanických výpočetních pomůcek a programově řízených strojů.

Roku 1834 navrhl programově řízený mechanický číslicový počítač, který nazval Analitical Engine. Stroj měl být vybaven aritmetickou jednotkou, pamětí pro 1 000 padesáticiferných čísel, vstupem z děrných štítků a výstupem na primitivní tiskárnu.

Přesvědčil britskou vládu, aby do projektu investovala 17 000 liber, což byl tehdy velký kapitál, a sám do něho vložil 6000 liber ze svých úspor. Projekt však zůstal nedokončen, neboť tehdejší technologií vyrobený stroj byl pro potřeby výpočtu příliš složitý a těžkopádný.

Programování se mělo provádět pomocí Jacquardových děrných štítků a jeho princip se v ničem podstatném nelišil od programování dnešních počítačů.

 

 http://www.historiepocitacu.cz/

 

 http://referaty.cz/referaty/referat.asp?id=1686