Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toulky Třebonínskem

2. 1. 2011

 

 

 KNIHA TŘEBONÍNSKO - HISTORIE A SOUČASNOST

 http://www.dolnitrebonin.cz/46/cz/kniha-treboninsko-historie-a-soucasnost/

 

12. 11. 2010 PÁTEK 18 hodin

 „TOULKY TŘEBONÍNSKEM“
 povídání s Mgr. Jindřichem Špinarem
 ( architektonické památky, tipy na výlet…)

 V PENSIONU KRAUS - Prostřední Svince

 http://www.dolnitrebonin.cz/49/cz/mgr-jindrich-spinar-toulky-treboninskem-patek-12-11-2010-od-18-hod-/

 

Kniha odhalila zajímavosti Třebonínska

Dolní Třebonín - Místní nechali vydat pozoruhodnou publikaci, jakou mohou mnohé jiné obce závidět.

 

2.10.2010 10:35

 
Ilustrační foto.
Autor: Deník

Ve čtvrtek večer v Prostřední Svinci slavnostně pokřtili knihu o obci a jejím okolí nazvanou Třebonínsko – historie a současnost. Zajímavosti vní překvapili nejenom obyvatele oblasti, ale v mnohém i její tvůrce.

„Historie Českého Krumlova je bohatá, dlouhá, košatá, ale netušila jsem, co se najde na Třebonínsku, jaké perly a zajímavosti tu máme a jak je ten kraj vzácný,“ svěřila se Zdena Mrázková, která je jednou z nových obyvatelek Dolního Třebonína a zasloužila se o to, že množství informací, které trpělivě shromáždila řada nadšenců, dostaly knižní podobu.

„Kniha vznikala dva roky. Financovala ji obec, ale díky vstřícnosti a nadšení lidí, kteří ji vytvářeli, vyšla z hlediska nákladů velice levně. Tvůrcům ze státních archivů, ale i místním lidem se podařilo dát dohromady takové množství zajímavostí, že je museli seškrtávat, aby se vešli do daného rozsahu dvou set stran.“

Impuls ke vzniku publikace dal starosta obce, když před lety oslovil archiv, aby zkompletoval historii Dolního Třebonína, o které velká část obyvatel nevěděla prakticky nic.

„V knize nechybí informace o nejstarším osídlení lokality doloženém archeologickými nálezy a výzkumy. Středověké dějiny už zachycovaly písemné prameny, například listina s prvním záznamem z roku 1375, čili letos oslaví Třebonín 635. výročí první písemné zmínky!“ říká starosta Pavel Ševčík.

„Také je tu doloženo, že svůj první rybník, symbolicky nazvaný Počátek, založil Jakub Krčín právě na území Třebonínska. Ovšem kniha historii mapuje až do současnosti, kdy se počet obyvatel po roce 2000 zdvojnásobil.“

Na obsahu publikace se kromě jiných nejvýznamněji podílel třeba zlatokorunský Jindřich Špinar ze Státní vědecké knihovny v Českých Budějovicích, který v okolí Zlaté Koruny zná snad každý kámen a v knize se věnoval hlavně památkám. Textová část je z největší části dílem Sylvy Wimmerové ze Státního okresního archivu Český Krumlov. Původně zamýšlela zachytit historii pouze Třebonína, ale brzy se ukázalo, že takhle to nepůjde.

„Původně jsem na to měla jenom rok času, ale zjistila jsem, že každá z osmi vsí pod správou Třebonína by vydala na samostatnou publikaci. A pokud má být historie Třebonína ucelená, není možné okolní osady vynechat. Tak jsme je do publikace zahrnuli také, i když hodně stručně a vypíchla jsem zejména zajímavosti, kterými se vývoj těchto vesnic liší od vývoje Třebonína, nebo zkrátka v čem mají oproti němu prim.“

Při bádání a hledání v urbářích, kronikách, listinách v archivech si uvědomila jednu skutečnost. „Při sepisování mě ovládl silný pocit, že má Třebonínsko oproti většině českokrumlovského okresu jednu odlišnost. A sice hluboko zapuštěné kořeny některých jeho obyvatel, které nezpřetrhala válka ani následné vysídlení.

O to víc se ale zase na místních zemědělcích podepsala éra komunismu a nucená kolektivizace. Na Třebonínsku jsou rodiny, kde se dědily statky z generace na generaci, zkrátka praví sedláci v dobrém slova smyslu.“

Publikace je k dostání na obecním úřadě a místní poště.

Ilustrační foto.

 

 

 Mgr. Jindřich Špinar - TOULKY TŘEBONÍNSKEM, pátek 12.11.2010 od 18 hod.