Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plná bedna šampaňského

7. 10. 2016

 

Napsal: Ota Pavel

Kniha v pdf.:

http://www.sesity.net/elektronicka-knihovna/Plna-bedna-sampanskeho.pdf

 

Kniha ukazuje autora jako sportovního publicistu, reportéra a redaktora. Autor ukazuje také svou poetickou stránku, sice se v knihách zabývá sportem a sportovní tématikou, ale často odbíhá od sportu a řeší jiné věci jako vyjádření svého názoru na svět a na život.

 

Dílo se zabývá převážně sportovní tématikou a vrcholovými sportovci, avšak dílo řeší i jiné problémy jako pohled na život a podobně. Kniha se skládá z dvanácti povídek, které vypráví osudy různých sportovců.

 

Kniha se zabývá sportovní tématikou, proto se v povídkách objevují sportovní výrazy. Povídky jsou psány hovorovou češtinou.

Poslední zápas Františka Kloze

Kladenský kanonýr František Kloz leží v nemocnici. Vzpomíná na svou zářivou minulost, na svůj pracovní život, na fotbalovou kariéru. Pracoval jako řidič kladenského lékaře, jelikož v předválečné době nebyli fotbalisté profesionální hráči. Během války narukoval, i když mu to rozmlouvali. František nikdy nebyl na vojně a ani střílet neumí. Postřelili ho do nohy a musel jet do lounské nemocnice, zde doktoři měli strach z otravy a navrhovali amputaci nohy. František Kloz si však nedovede představit život bez nohy, vždyť tou nohou dával góly a musí se z toho dostat i s nohama. Má silnou vůli. Jednoho, který u něj byl a blábolil, že mu, invalidovi, dají hostinec, který se může jmenovat U Bombardéra Kloze málem vyhodil. Má horečku a v ní se mu promítají ligové zápasy, pohárové i reprezentační zápasy. Po třech týdnech dospěl k rozhodnutí, svolí k amputaci. Na jí je však už příliš pozdě, je to beznadějný případ. Spojuje se celé Kladno a snaží se mu nějakým způsobem pomoci, ale marně. Umírá a vzpomíná na svůj poslední zápas, na cestu na něj. Dostává morfium, které jeho bolest tiší. Svůj poslední zápas bojuje dlouho.

 

Jak to tenkrát běžel Zátopek
Závodil v duchu fair play, V Helsinkách vyhrál 3 zlaté medaile (5 km, 10 km a maratón).

 

Bratři

O hokejových bratrech Tikalových.

 

Plná bedna šampaňského

O házenkářích z pražské Dukly.

 

Plná bedna šampaňského je první povídková kniha Oty Pavla. Vyšla v roce 1967, tři roky po jeho úspěšné reportážní črtě Dukla mezi mrakodrapy. Ve třinácti příbězích zůstává Ota Pavel stále věrný pouze sportu a své hrdiny nachází mezi těmi, které jako sportovní novinář dobře zná: mezi vrcholovými sportovci, kteří v uzlových okamžicích svého života překonávají hranice lidských možností a v čestném boji také sama sebe. Na stránkách knihy žijí Zátopek, Bosáková, Veselý, Heller, Mikoláš, Hudec, Kloz... družstvo házenkářů, akrobatický pilot, horolezci, parta skokanů na lyžích, hokejisté...
Pavlovy povídky o sportovcích, sportu, sportovní slávě ( a jejím rubu ) už ale nesou výraznou autorskou pečeť budoucího Mistra daného žánru. Jsou to inspirativní, silné příběhy - hluboce pravdivé, dojímavé a navýsost lidské.