Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malý princ

23. 2. 2010

 

 

Název knihy: MALÝ PRINC

Autor a ilustrátor: Antoine de Saint - Exupéry

Z francouzského orginálu přeložila: Zdeňka Stavihonová

Vydal Albatros v Praze roku 1996

V Albatrosu 8. vydání

 

Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu vlastně daleko víc: tajemno čistého srdce, dobra a krásy.

Letec, kterému se porouchal motor, musel nouzově přistát uprostřed Sahary.

Po první osamělé noci se u něho náhle objevil malý človíčwk, který ho žádal, aby mu nakreslil beránka.

Dozvídá se postupně, že malý princ pochází z vesmíru, z planetky B 612.

Na planetě je mnoho semen baobabů, se kterými musí malý princ bojovat.

Má tam také jedinou krásnou květinu, kterou má rád a o níž se stará.

Květina je bezbranná, ale má čtyři trny. Trochu prince trápí svými rozmary, a proto ji má ještě raději.

Má strach aby ji nezničil beránek, kterého mu pilot nakreslil v krabici.

Malý princ se také staral o dvě malé činné sopky a jednu vyhaslou, denně je vymetal a každé ráno si na nich ohříval snídani.

Aby mohl opustit svou planetu, využil tahu divokých ptáků.

Na prvním z asteroidů bydlel král. Král byl moc pyšný, že konečně někomu kraluje. Králi šlo o to, aby se uznávala jeho autorita. Netrpěl neposlušnost. Byl to absolutistický mocnář, ale byl také velký dobrák, a proto dával jen rozumné rozkazy.

Na druhé planetě bydlel domýšlivec. Chtěl, aby se mu malý princ obdivoval. Domýšlivci vidí ve všech lidech obdivovatele.

Na další planetě bydlel pijan. Pijan pil, aby zapomněl, že se stydí za to, že pije.

Na čtvrté planetě bydlel byznysmen. Byl to člověk tak zaměstnaný, že při příchodu malého prince nezvedl ani hlavu. Domníval se, že mu patří všechny planety, a celédny se zabýval jejich sčítáním.

Pátá planeta byla velmi zvláštní a ze všech nejmenší. Na planetě byla pouze svítilna a lampář.Lampář ráno zhasínal a večer rozsvěcel svítilnu. Stěžovval si, že se planeta otáčí čím dál tím rychleji a on musí zhasínat a rozsvěcovat podle příkazu každou minutu.

 Šestá planeta byla 10x větší. Bydlel na ní starý pán a spisoval obrovské knihy. Byl to zeměpisec.Nevěděl však, zdali jsou na mapě oceány nebo hory a ani na další otázky malého prince nedokázal odpovědět. Seděl jen u stolu a čekal, až k němu přijdou badatelé, kteří budou vypovídat své zážitky a vzpomínky. Poradil mu,aby navštívil Zemi, že má dobrou pověst.

Sedmá planeta byla tedy Země. Na Zemi malý princ hledal lidi, ale setkal se s hadem, který mu slíbil, že když bude chtít, dokáže ho přenést zpět na jeho planetu.

Malý princ přešel poušť a setkal se jen s jedinou květinou s třemi okvětními plátky. Pak vystoupil na vysokou horu, kde viděl jen jehlovité špičky skal a slyšel jen vlastní ozvěnu.

Na další cestě objevil zahradu plnou růží a byl smutný z toho, že není moc bohatý, když nemá jedinečnou květinu, ale jen obyčejnou růži a tři sopky, které mu sahají po kolena.

Tu se objevila liška. Chtěla, aby si ji malý princ ochočil a sdělila mu tajemno.

Potkal i výhybkáře, co třídil cestující po tisícových balících.

Potkal i obchodníka, který prodával pilulky utišující žízeň, protože se po jedné týdně už nemusí pít a ušetří se 53 minuty času.

Všechny své příhody vypráví malý princ, který již 8. den spravuje porouchaný motor. Dochází jim voda.

Nachází ji na úsvitě.

Konečně se podařilo letadlo opravit. Pilot přistihl malého prince, jak hovoří se žlutým pouštním hadem, který mu může dopomoci k návratu na jeho planetu, uštknutím.

Malý princ se bojí, ale nic jiného mu nezbývá. Loučí se s letcem, který na něho vzpomíná i po letech a žádá všechny, kteří budou cestovat po Sahaře, aby mu oznámili, kdyby tam náhodou potkali malého prince.